Cahaya Ramadhan

Kisah seorang insan dahulunya yang agak ****** perangainya, telah insaf dan bertaubat setelah mendapat cahaya bulan Ramadhan.
www.youtube.com/user/radenmuaz




Read more!

Uglified

Ana nak cuba buat "read more" kat post ana. Jadi camni la pulak
Read more!

Baba Ali's Kalimaat

A wacky word game made by muslims, for everyone. The Kalimaat.

It's not what you know - It's what you remember!


Tengoklah bahagian hujung. Kelakar betol :p.

www.babaaligames.com
www.youtube.com/user/ummahfilms
Read more!

iPhone simulator

[Testing bukak generasi12.blogspot.com]


Cubaan ana belajar buat app bagi iPhone/iPod touch dengan Macbook ayah ana. (baca: laptop Apple).

Macam mana ana buat? Macam2 kena buat. Payah betol.
Kenapa ana nak buat? Ia agak seronok, kalau dah terer boleh buat app, boleh jual kat App Store, dapat $$$ :p

The First iPhone App

Seperti biasa sesuatu yang besar dimulai dengan langkah pertama yang kecik.

Untuk buat app (Application) iPhone:
Pertama,dapatkan komputer Apple ataupun pandai2lah install Mac OS X kat PC biasa dengan Hackintosh.

Kedua, download pula iPhone SDK 3.0 daripada iPhone Developer Center. Dekat 2.0GB beb - rasanya ana download 12 jam baru siap. Dah siap tu install macam biasa.

Optional: ana bukak ana iPhone simulator. Bendalah ni sebijik iPhone tapi sebenarnya bukan iPhone. Untuk tujuan membangunkan app iPhone. Tak boleh buat call, sms, main mp3, tengok video, beli app dari AppStore, dsb.



[Free iPhone (sim) for everyone! :D]

Ketiga: tiba masa nak belajar buat app . Baca pula Your First iPhone Application. Rasa macam nak pecah kepala. Sikit2 error,errors,warning,errors, lepas tu Hantuk kepala kat dinding

Keempat: Run application
Bila dah siap jadi, run kat iPhone Simulator - Alhamdulillah. [kagum dengan diri sendiri kejap~] Walaupun cikai pun jadi jugak.







[sori xde screenshot utk app ni ]





The 2nd App
Lepas tu belajar buat app yang kedua- game dengan Cocos2d iPhone, iaitu framework untuk buat game iPhone dengan OpenGL | ES.
Baca pulak tutorial daripada Monocle Studio. Rasa senang sikit pasal dah tahu serba-serbi dan basic buat application iPhone ni.

Bagi non-programmer XCode memang nampak menakutkan. Hape kebenda ntah:



[coding dalam XCode. Jangan tanya ana kalau tak paham]

Lepas jari penat taip, itu ini, Error, Error, Debug, Build and Run, buat kerja lain-
Jadi jugak..

Game yang ana buat tu bukannya bagus sangat (kan tgh belajar). Belum apa-apa lagi dah Game Over. Haha. =D



[Tekan"Start Game"...]



[... Dan GAME OVER. WTFun.. ]


And that's it. Wassalam


Read more!

Jadual UB1 Form 4

mon : bio aqi est addmath
tue : che/ea tafsir pqs phy
wed : bm bi fiqhsirah
thu : bat math sej
fri : psi pa qth
Read more!

Labbayk - Native Deen

Ok, Musim Haji, Raya Haji dah lama lepas - tahun lepas. Tapi nasheed video (music video?) ni best betul. Campur lagu style Jamaica.

Tekan butang tu utk load atau double click utk pergi Youtube terus.

Munsyid : Native Deen
Song: Labbayk


Read more!

First Post

What shall I say?
This is my first post! (of this blog, of course)
Read more!

Malas nak tengok bulan?

Followers

Jam Pas

Bual


ShoutMix chat widget